Alles wat je moet weten over een koelelement

Je kent het wel, het is een warme zomerdag en je wilt lekker gaan picknicken in het park of op het strand. Je hebt heerlijk koude biertjes en een salade bij je. Bij de tijd dat je bent aangekomen en je kleedje hebt neergelegd is je eten en drinken helaas alweer warm. Dit is erg vervelend en snode van je eten en drinken natuurlijk. Om ervoor te zorgen dat je eten en drinken zo lang mogelijk koud, blijft kun je gebruik maken van een koelelement. In dit artikel vertellen we je hier meer over. 

Hoe werkt een koelelement?

Een koelelement is eigenlijk niks meer dan een soort plastic vormpje met daarin vloeistof die erg snel bevriest en erg langzaam ontdooit. Wanneer je dit object in de vriezer legt zal de vloeistof die hierin zit logischerwijs bevriezen. Wanneer je bevroren water buiten de vriezer laat, zal deze alweer snel smelten en heb je alleen nog een beetje koud water over. 

 

Omdat de vloeistof die in een koelelement zit erg langzaam ontdooit, blijft het enkele uren koud. Dit is dus erg geschikt om eten of drinken koud te houden wanneer je niet bij je koelkast kan. Dit is bijvoorbeeld het geval als je gaan picknicken of lekker een dagje naar het strand gaat. De vloeistof die in het koelelement zit is natuurlijk chemisch, anders zou het niet zo lang bevroren kunnen blijven. Je hoeft je echter geen zorgen te maken dat het object je eten of drinken kan schaden, vrijwel alle koelelementen worden gemaakt van voedselveilig materiaal. 

De koelvloeistof

Je vraagt je waarschijnlijk af hoe het kan dat de vloeistof in een koelelement zo snel bevriest en zo langzaam ontdooit. Deze vloeistof is niet giftig en gemaakt op waterbasis. Naast water zit er in deze vloeistof carboxymethylcellulose, acticide en blauwe kleurstof. De carboxymethylcellulose wordt gebruikt als verdikkingsmiddel. Hoewel je dit vloeistof natuurlijk nooit moet drinken, is het niet gevaarlijk. Alleen de carboxy methyl glucose kan ervoor zorgen dat je last krijgt van je buik, mocht je deze vloeistof per ongeluk wel binnen krijgen. 

Wanneer is een koelelement handig?

Een koelelement kan handig zijn op veel verschillende momenten. Natuurlijk gebruik je een koelelement altijd om iets koel te houden. Dit kan drinken zijn, maar ook voor het koel houden van je eten is een koel element erg geschikt. Je kunt een koelelement natuurlijk gewoon in je tas doen, maar dit is niet de meest effectieve manier om je eten en drinken koud te houden. Een koel element doet zijn werk het beste wanneer deze wordt gebruikt in combinatie met een koelbox of tas. Een passieve koeltas zorgt er niet voor dat je producten koud worden, maar wel dat ze koud blijven. Het is dus wel belangrijk om producten hier al koud in te doen.

 

Wereldwijde Cold chain transport partner | Coolpack

 

Je kunt de temperatuur in de koeltas echter wel nog kouder maken door gebruik te maken van een koel element. Deze kun je gewoon tussen je eten en drinken in de koeltas doen. Hiernaast bestaan er ook thermo-elektrische koelboxen. Deze werkt eigenlijk zelf als een soort koelelement, maar ook hier is het verstandig ook nog een echt koel element in de koelbox te stoppen. Een thermo-elektrische koelbox is erg goed in het vasthouden van een lage temperatuur, maar het duurt vaak wat langer om de temperatuur laag te maken.