Hier moet je op letten wanneer je een eetkamertafel uitzoekt

De zoektocht naar een nieuwe eetkamertafel is een pittige uitdaging, want er is enorm veel keuze. En dan nog maar te zwijgen over enorm veel aanbieders die tafels zowel in winkels als online aanbieden. Een mooie tafel in de eetkamer of de woonkamer kan een mooie blikvanger zijn terwijl het ook nog eens functioneel is. Maar hoe maak je de juiste keuze? In onze blog vertellen we waar je op moet letten als je een nieuwe tafel wilt kopen.

Kijk eerst naar de afmetingen

De afmetingen van een tafel spelen een belangrijke rol in je keuze, want heb je een grote of een kleine eetkamertafel nodig? De afmetingen zijn afhankelijk van de ruimte die je nodig hebt en hoeveel ruimte je hebt. In een kleine ruimte kun je best een tafel voor meerdere personen plaatsen, want je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor een tafel met een blad dat je kunt uitschuiven. Zo creëer je binnen een handomdraai meer zitplaatsen. Een kleine eettafel is geschikt als je geen ruimte nodig hebt en ook niet de ruimte hebt om een groter exemplaar neer te zetten. Terwijl je bij genoeg ruimte altijd voor een grotere tafel moet kiezen. Of je het nu nodig hebt of niet. Want zeg nu zelf, een kleine tafel in een te grote ruimte is ook geen gezicht.

Eetkamertafel in verschillende vormen

Als tweede kijk je natuurlijk ook naar de vorm van een eetkamertafel, want een rechthoekige of vierkante tafel is praktischer dan een ronde of zeshoekige eettafel. Daarentegen zorgen een ronde en zeshoekig exemplaar voor een mooi en speels effect en je kunt er ook nog eens ruimte mee besparen. Met een ovale tafel kun je zowel ruimte besparen als veel mensen laten plaatsnemen. 

Het design

Het design van een eetkamertafel speelt een belangrijke rol in de keuze die je maakt. Je hebt een enorme keuze uit verschillende materialen. Van verschillende metaalsoorten tot aan houtsoorten. Zelfs een tafel met glas of aluminium is een mogelijkheid. Niet alleen de vorm van het bovenblad is een bepalende factor, maar ook de poten. De traditionele T-poot wordt nog altijd het vaakst gekozen, maar je zou ook kunnen kiezen voor een O-poot, Matrixpoot en de X-poot. Het leuke is dat je ook materialen kunt combineren. Zo kan het bovenblad van een bepaalde houtsoort zijn en de poot van metaal of aluminium. De keuze is niet alleen afhankelijk van je persoonlijke smaak, maar ook van de thuissituatie. Zo zou een keuze voor een tafel met een glazen bovenblad geen verstandige keuze zijn als je jongere kinderen hebt rondlopen. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje.

Eettafel koop je bij een speciaalzaak

Ergens klinkt het vrij logisch, maar een eetkamertafel kun je het beste bij een specialist kopen. Een specialist biedt kwalitatief goede tafels aan die ook voor een lange tijd meegaan. Je betaalt er weliswaar iets meer voor, maar het is in de investering meer dan waard. Dat wil niet zeggen dat goedkopere tafels niet goed zijn, maar deze gaan in de regel toch minder lang mee. Om te bepalen of je de juiste koop doet kun je het beste het aankoopbedrag delen door het aantal jaren van de verwachte levensduur van een tafel. Deze bedragen zet je tegen elkaar af en dan weet je precies of een investering in een duurdere tafel het waard is. Wij voorspellen dat dit het geval is.