Sedumdak

Veelal zijn mensen positief over groene daken. Een dak vol planten ziet er toch wat mooier uit dan saaie dakpannen. Het ziet er niet alleen aangenaam uit, maar is ook nog eens goed voor het milieu. Niet zo gek dat de populariteit hiervan groeit! Een veelvoorkomende soort is een sedumdak. Zoals de naam al zegt, groeit er sedum op je dak. Weet jij niet helemaal wat dit is én ben je nieuwsgierig geworden? Lees dan gauw verder. 

De vetste plant!

Sedum, ook vetkruid genoemd, is een sterke vetplant. Deze planten groeien zeer laag en krijgen in de zomer kleine en kleurrijke bloemetjes. De bijzondere eigenschappen maken ze erg populair. Zo zijn de planten goed bestand tegen droge én vochtige periodes. Maar ook extreme weersomstandigheden kunnen ze aan. Erg handig in een land waar geen seizoen hetzelfde is! Daarnaast zijn ze erg makkelijk in onderhoud, omdat ze weinig water en voeding nodig hebben. Ook zijn ze goed bestand tegen ziektes. Tot slot zijn er 250 soorten verschillende vetplanten en kun je dus je daktuin naar eigen smaak inrichten. Een super plant kun je wel zeggen!

 

Hoe worden deze planten dan toegepast op jouw dak? Dit kan bijvoorbeeld door middel van sedumdak cassettes. Dit is eigenlijk een ondiepe plantenbak met verschillende lagen. In de bovenste laag zitten de planten beworteld. De cassettes hebben een vierkante of rechthoekige vorm en zijn direct toepasbaar op je dakbedekking. Je kunt ze aan elkaar vastklikken, net zoals een grote puzzel. Dat is wel erg makkelijk.

 

TOPGROEN | Make Holland green again!

 

Voordelen sedumdak

Het hebben van een sedumdak brengt veel voordelen met zich mee. Door de goede weerstand van deze planten, blijft je dak beter beschermd tegen allerlei weersomstandigheden. Hierdoor gaat het dus langer mee. Daarnaast hebben de planten een isolerend effect tegen geluid en temperatuur. Je hebt dus minder last van het geluid in je omgeving. Ook heb je minder last van de kou in de winter en de warmte in de zomer. Bovendien heeft een sedumdak ook een groot voordeel ten opzichte van andere soorten groene daken. Zoals hierboven al vermeld, vragen de plantjes weinig onderhoud en zijn ze erg sterk. Dit maakt ze vaak de aantrekkelijkste optie onder de alle soorten. 

Voor welk dak is een sedumdak geschikt?

Het mooie is: bijna alle daken zijn geschikt! Een plat dak is het meest ideaal. Maar ook bij een hellend of zelfs een rond dak zijn mogelijkheden. Bij deze laatste twee is het echter wel van belang om aanvullende maatregelen te treffen. Bij een hellend dak is het bijvoorbeeld belangrijk om een anti-afschuif voorziening te plaatsen, zoals speciale rasterplaten. Uiteraard is het bij alle noodzakelijk om een goede dakbedekking te hebben. Zo is het mogelijk om een sedumdak op bitumen aan te leggen. Maar dit is zeker niet altijd het geval. Kijk dit dus even goed na als je geïnteresseerd bent in een sedumdak.